lördag 23 januari 2010

Jatte på Bodens Konstgille






















Jan-Anders Erikssson eller Jatte som han kallas ställer nu ut på Bodens Konstgille. Han är en av de mest erkända och välmeriterade konstnärerna i Norrbotten just nu. Tidigare experimenterade han en hel del i sitt måleri och visade kreativa och intressanta bilder. Numera visar han främst ödsliga och ödesmättade landskapsmålningar. I stort format blir de monumentala och häftiga men i mindre format enkla, lite för enkla i min smak.

2 kommentarer:

Sven Teglund sa...

Blir det inte lite tråkigt när man upprepar samma motiv om och om igen. Skillnaden är ofta bara var de enskilda figurerna står i det öde landskapet.

Undrar hur hans måleri står sig i förhållande till Caspar David Friedrichs landskap. Där blir man i varje fall inbjuden.

RPainter sa...

Jag missade tyvärr utställningen på Nationalmuseum med David Caspar Friedrich. Mitt intryck av denne store målare är att motiven var mycket varierade om än ljusdunklet och de ödesmättade landskapen återkom emellanåt - med olika kompositioner och storlek på figurer. Måleritekniken var annorlunda och en jämförelse känns inte rättvisande. Sedan vad gäller själva uttrycket så finns väl en viss släktskap.