fredag 1 juli 2016

Tre målare på Landstingshuset i Luleå


Idén och initiativet till denna utställning kommer från Jan Lundberg. Under fjolåret gick han en kurs hos mig i ateljén för att lära sig måla i akryl. Han var sällsynt läraktig och intresserad. Hans styrka var att han vågade släppa loss i måleriet och fann snabbt - efter viss vägledning - ett eget expressivt uttryck. Färgen är det centrala för honom och formen är underordnad. Hans energi och målarglädje lyser igenom i hans verk. Efter små korrigeringar och tips växte ett fullödigt måleri fram, ett spontant abstrakt måleri. Han har tidigare inte målat, förutom i unga år. Nu verkar det som om försöker ta igen det han förlorat och visar en enorm frenesi. Detta är hans egentliga debut och det känns stimulerande att hjälpa honom vidare.

Själv har jag målat i många år, debuterade redan på 70-talet. Jag är autodidakt dvs. självlärd och har bara gått kortare utbildningar i måleri, färglära m.m. Tidigare har jag haft den konstnärliga verksamheten som bisyssla, på deltid. Sedan 2005 har jag målat på heltid om än jag numera är pensionär. Emellanåt har jag bedrivit kursverksamhet och bl. a. Bodens Konstförening har regelbundet avropat kurser. Jag tycker att det är intressant och mycket givande att vara lärare. Själv försöker jag inte fasta i någon stil eller i något uttryck. Det är en styrka utvecklingsmässigt och pedagogiskt, men kanske en nackdel rent kommersiellt.

Jan har jag känt i många år. Vi bor i samma by, Norra Svartbyn, utanför Boden. Jag samlar på konst av andra konstnärer och det gör Jan också. Han har en samling målningar av Sven Ahlstrand, en numera avliden konstnär från Luleå, som vi båda beundrar. Själv har jag bara en bild av honom. Ahlstrands måleri är härligt, eteriskt, med mjuk och fin färgbehandling. Kusten och havet är hans motivkrets. Väl värd att visa upp.
Sålunda har denna utställning spontant genomförts. Vi är tre målare med olika bakgrund och med olika uttryck, men med viss liten anknytning till varandra. Mångfald och målarglädje förenar oss

Utställningen pågår t.o.m. 29 juli.