lördag 23 januari 2010

Jatte på Bodens Konstgille






















Jan-Anders Erikssson eller Jatte som han kallas ställer nu ut på Bodens Konstgille. Han är en av de mest erkända och välmeriterade konstnärerna i Norrbotten just nu. Tidigare experimenterade han en hel del i sitt måleri och visade kreativa och intressanta bilder. Numera visar han främst ödsliga och ödesmättade landskapsmålningar. I stort format blir de monumentala och häftiga men i mindre format enkla, lite för enkla i min smak.

tisdag 12 januari 2010

Foto från orkidé-exkursion































I Svartbyns bibliotek visar nu Dan Lindgren foto i svartvitt från gruppen Bild i Byns orkidé-exkursion sommaren 2009. Ett moget gäng under ledning av Kjell Engström trotsade det regniga vädret och drog ut i markerna kring Boden. Under kunnig ledning fann de också vad de sökte. Själv hade jag inte möjlighet att delta och nu finns ju bildbevis på att jakten varit lyckad. Dans bilder är tagna med analog kamera och han har gjort mörkrumsarbetet själv. Mina digitala bilder ger inte en rättvisande bild av hans gedigna hantverk - så besök utställningen. Orkidéerna som visas är guckusko.

söndag 10 januari 2010

Ingela Martikkala på Bodens Konstgille






















Luleåkonstnären Ingela Martikkala ställer nu ut på gillet till och med den 17 januari. Idag har jag besökt utställningen och den var trevlig. Välhängd och med några riktiga godbitar. Det allmänna intrycket blev gott trots lite ojämn kvalitet dvs. några bilder kunde kanske ha valts bort. Det intressanta var att konstnären försökt sig på att skapa något nytt - en annorlunda bildvärld. Inte så att det var en helt ny bildvärld för influensen av andra konstnärer finns där, men ändock känns anslaget rätt - att skapa ett känslomässigt intressant uttryck eller viss stämning i bilden. Färgmässigt var därför en del bilder mycket bra. Andra bilder kändes formmässigt inte helt övertygande. Sammanfattningsvis så lovar det gott för framtiden.